Musikaze.com

» Músicos Profesionales » carles denia » Noticia

Regístrate aquí

subir a: Noticias

Carles Dénia s'endinsa en el laberint d'Ausiàs March

Martes, 7 de Noviembre de 2017

Després d'abordar els vitalistes pensaments dels poetes andalusins a El paradís de les paraules (Comboi, 2011), Carles Dénia prepara un nou treball de pura creació que promet emocions fortes. Ni més ni menys que un disc sobre el "Cant espiritual" d'Ausiàs March.
Si la poesia d'Ausiàs March ja és tota ella una fita de la literatura universal, per la seva modernitat, la seva força i la seva capacitat de trencar amb els estereotips trobadorescos, el "Cant espritiual", 224 versos sense rima on el poeta s'adreça a Déu de tu a tu reflexionant alhora sobre l'amor i la mort, és un dels seus textos més especials, foscos i laberíntics. Potser és per això que no s'havia musicat mai...

Fins ara, perquè aquests són els versos que Carles Dénia ha triat per aixecar el seu proper disc. Ara mateix l'artista està capbussat en la figura d'Ausiàs March, poeta que va créixer pels mateixos paisatges de la Safor que ell, però sis segles abans. I parlant del llegendari poeta, amb el cantaor de Gandia percebem el mateix entusiasme amb què fa uns anys es va engendrar El paradís de les paraules, al voltant dels poetes andalusins.

"Llegeixo molt, i em costa prou llegir poesia, perquè si no em toca pot arribar a avorrir-me o fins i tot irritar-me –explica el músic–. Ara, els que són bons t'atrapen des del primer vers, com per exemple Rubén Darío. I amb Ausiàs March això em passa a gran escala. Només l'ús que fa de la paraula em posa la pell de gallina, i això que t'has d'enfrontar al valencià antic i la complexitat de les seves idees i els seus llargs pensaments, has de llegir el text unes quantes vegades... Quan vaig veure que el "Cant espiritual" no l'havia musicat ningú, em vaig decidir a fer-lo."

A l'interès literari s'hi afegeix una altra fascinació més vivencial i entranyable: "M'esborrona pensar que Ausiàs March va caminar pels mateixos llocs de Gandia per on he caminat jo. I després hi ha la seva vida tan intensa, plena d'aventures. És una d'aquelles vides que ja no existeixen. Ara anem tots penjats del mòbil...".

Per adaptar aquest poema, Carles Dénia treballa en una sola peça que tindrà diverses cançons. Com una obra cohesionada i diversa alhora. "La substància d'aquest poema és molt gran. A primera vista pot semblar només un text religiós, però això seria molt simplista. A mesura que l'examines no pares de fer-hi descobriments. Hi ha un monòleg dirigit a Déu, en segona persona per primera vegada, l'aparició del famós ego marchià, una descripció filosòfica de l'amor contra la por... és un poema enorme, que va botant d'una temàtica a una altra, que demana molta feina perquè la música encaixi amb el sentit."

A diferència de la resta dels poemes marchians, aquest no té rima. "Són estramps, i això fa que tinguin una forma menys dura i no tan aspra, i una mica més de llibertat. Això sí, tot són decasíl·labs, amb hemistiquis de quatre i sis síl·labes. En això March va ser inamobible i magistral, i aquest aspecte complica la musicació a nivell rítmic."

Pel que fa als músics que l'acompanyaran a la gravació, Dénia té previst posar-hi les percussions d'Aleix Tobias i David Domínguez, un parell de guitarristes, el piano d'Albert Sanz, segurament cors...

El nou treball tindrà la imatge gràfica de l'artista valencià Artur Heras, hi participarà també el fotògraf Dani Álvarez i l'editarà el segell Mésdemil, que prendrà el relleu d'aquesta manera a Comboi, la discogràfica amb què el músic havia editat els seus àlbums anteriors. "El disc tindrà el corresponent espectacle, però això ja arribarà...", avisa Carles Dénia.

comentarios
(no se ha recibido ningún comentario)
Para enviar comentarios debes ser usuario de Musikaze y estar registrado.
REGÍSTRATE EN MUSIKAZE
Si ya eres usuario de Musikaze, identifícate aquí debajo.
ID de Usuario:
Contraseña:
NUEVO USUARIO DE MUSIKAZE
Si aún no eres usuario de Musikaze, pincha aquí para registrarte.


Título:
Comentario:

Próximos Conciertos »

(no hay conciertos disponibles)


Twitter

Facebook